Schouwen-Duiveland runners

11.613,22!!!

Doneer op dit team

Actueel

24-03-2014

Paaseieren en bolussen......

Paaseieren en bolussen......

Zaterdag 15 maart 2014. Jemig, wat een bijzondere dag was dit vandaag. Hij begon met een verbazing en eindigde met een "twist".

 

Door Fred van den Bergh.

 

Ik was nog niet eerder bij een bijeenkomst in Ahoy geweest, tenminste niet voor een bijeenkomst georganiseerd door de Stichting Roparun, dus ik keek er toch wel naar uit (maar ja, dat doe ik naar alle bijeenkomsten van de Roparun). Maar weetje wat? Ik ga bij het begin beginnen... 

Na mijn aankomst vrijdagavond zijn we, Bert en ik, met de bus van "de Vlieger" op het Hof van Renesse, de inmiddels wereldberoemde, Paaseieren (zie foto) wezen halen voor de verkoop in Ahoy de volgende dag. Natuurlijk heb ik een rondleiding gehad door de "sweatshop" waar de afgelopen periode door al die kanjers zo intensief gezwoegd is om al die houten Paaseieren af te krijgen. Geweldig om te horen en te zien hoe er nagedacht is om het proces zo op te stellen, samen met uitgedachte mallen en andere hulpmiddelen, dat er in een razend tempo zoveel eieren kunnen worden geproduceerd. Chapeau, zwoegers en zwoegsters!

Ik ben een persoon die er niet lang over doet om wakker te worden, wel om op gang te komen maar niet om wakker te worden (dit zijn 2 compleet verschillende dingen) dus de volgende ochtend was ik al snel mijn bed uit. Het was een korter nachtje dan gepland maar ja... eigen schuld... dikke.... En na het zo bekende ochtendritueel in het busje om bolussen te halen, 1.000 bolussen! Weetje hoeveel 1.000 bolussen zijn? Dat zijn 20 kratten en een laadvloer van de bus vol. 1.000 bolussen dus! 1.000 bolussen om te verkopen dus! 

We komen aan bij Ahoy en willen de parkeerplaats op, we worden echter tegengehouden door een slagboom inclusief een heuse parkeerwachter. Nee... op dat briefje ga je ons niet vinden en ook de inbreng van een opgeroepen chef brengt geen uitkomst. En zo eindigen wij dan ook, nadat wij tegen het verkeer in en over het fietspad zijn gereden, bij de ingang van Ahoy (en dan noemen ze mij een boefje achter het stuur....?). In een redelijk tempo worden de spullen uitgeladen en naar onze plek gebracht. En daar was de verbazing waar mijn dag mee zou beginnen 

Aan de Roparun doen, heb ik me laten vertellen, rond de 300 teams mee. Op een bijeenkomst zoals vandaag verwacht ik dan ook, gezien dit grote aantal, 50, 60 misschien wel 70 tafels of stands van teams die daar hun producten aanprijzen en hun ideeën en / of ervaringen uitwisselen. Dus niet! 

Er stonden precies... 11 tafels waarvan er 1 van de Ropa merchandising afdeling, 1 van de organisatie met wellicht nuttige informatie, 1 voor koffie en 3 van bedrijven die producten hadden die wellicht handig zouden kunnen zijn tijdens de Roparun (GPS apparaatje, knipperende hesjes en plastic dingetjes die om je veters kunnen). Welgeteld dus 6 tafels waar teams aan stonden. En daar tussen stonden wij, met 30 Paaseieren, 90  flessen wijn en... 1.000 bolussen. Maar.... ook met een groepje mensen die enthousiast en vol goede moed aan de slag gaan en altijd overal de lol van inzien. 

Toch kan ik niet voorkomen dat het liedje: is dit alles, is dit alles wat er is.." door mijn hooft flitst. Onze hoek wordt snel ingericht, eieren op tafel, flessen wijn er naast en de bolussen. 

De bolussen worden ter plekke verpakt per 5 stuks in een plastic zakje, een klus die pas in de middag klaar is (het waren dan ook heeeel veeeel bolussen...). Vanaf 10 uur begint het wat te "lopen". Wat helpt is het laten proeven van de bolussen, er wordt een bord neergezet waar stukjes op liggen en later gaan we zelfs rondlopen met borden. Dit gebeurt ook met de wijn, mensen kunnen proeven van de Witte of Rode wijn en van de Rosé en Cava. Zelf lopen we ook rond en bij alle standjes wordt er wel even gekeken en een praatje gemaakt. S'middags krijgen we bezoek van het Ropa TV team en Bert treed op als persvoorlichter. Hij, maar ook onze stand, wordt uitgebreid gefilmd. Deze opnames zullen na de Roparun op de website terug te vinden zijn. Wanneer de dag om is kunnen we het, voor dat moment, eindresultaat opmaken: 500 bolussen verkocht. Welgeteld is dat geen verlies maar zeker ook geen, waar stiekkum toch wel op gehoopt was, vette winst. Omdat er in Ahoy nog meer gebeurt dan een bijeenkomst van de stichting Roparun besluiten we om, met toestemming van het restaurant, buiten bij de voordeur te gaan staan om, in een ultieme poging, het vertrekkende publiek te verleiden tot het kopen van overheerlijke bolussen. De prijs is inmiddels verlaagd naar het handige bedrag van € 5,00. Tja en dan blijk je voor de verkeerde uitgang te staan. Dus wordt er besloten om voor die uitgang te gaan staan waar wel publiek uitkomt om daar vervolgens in een discussie met de beveiliging te belanden en met niet bolus minnend publiek te maken te krijgen. Inladen en wegwezen dus. 

Maar 500 bolussen over! Dat laat je niet los! Al brainstormend rijden we Rotterdam uit, er wordt nog  geopperd om voor de Ikea te gaan staan maar met dezelfde snelheid als het idee opkomt wordt het ook weer verworpen. De AH! We gaan in Zierikzee bij de AH staan! We bieden het publiek de bolussen gratis aan, weggooien is tenslotte zonde, en vragen dan om een vrijwillige bijdrage waarvan ze zelf het bedrag mogen bepalen. We verkopen ze niet maar appelleren aan hun gulheid! Slim! 

Bij de AH aangekomen nemen we de strategische positie in bij het poortje, niet direct bij de ingang. Twee van ons staan met de vlag en de andere 3 bestoken het publiek, er komt geen mens langs zonder door ons aangesproken te worden. En ziet! De vrijwillige bijdrages vliegen ons om de oren! Sommige mensen hoeven geen bolussen maar doneren alleen onder de reactie van "oh de Roparun, ja natuurlijk!". Anderen vinden onze bolussen blijkbaar niet meer dan € 0,50 waard maar er worden ook, zonder blikken of blozen, bedragen van € 2,00 en € 5,00 in ons bakje gedeponeerd. En hier eindigt onze dag dan ook met de "twist" die ik al benoemde want onze Ad-hoc Albert Heijn actie levert toch nog het bedrag van ruim € 180,00 op! En die aardige mevrouw van de Albert Heijn die ons toch even kwam vertellen dat ze het op prijs had gesteld als we deze actie even hadden gemeld, maar die verder niet boos was, die krijgt maandag gewoon een excuus mailtje... 

Dag Roparunners en Runsters, tot de volgende gelegenheid. 

Met Veluwse groeten, 

Fred.

 

Terug naar het overzicht

Opbrengst Roparun 2018 https://t.co/LDTKjfbHPR

4 months ago

I posted a new video to Facebook https://t.co/HkcSvWBWsN

4 months ago

I posted a new video to Facebook https://t.co/u014GHDsn6

4 months ago

Subsponsoren

INTI Solutions
Ravia-Tolhoek Schildersbedrijf, Zierikzee
GlasImpex, Schiedam
Hotel Bom, Burgh-Haamstede
Cafetaria Klapwijk
Burgh-Haamstede
Evertse Sport
Loperscompany
Camping Julianahoeve in Renes
Restaurant De Beuze
Pizzeria Il Nettuno d'Oro
Grand Cafe De werf
Schouwen
AutoKievit
Jeugdwerk Nederland
STUUT keuken design
Bomont
Fixabike
Eetcafe Het Paard
Centerpoint Fietsen
KOFFIEenT
Uw natuurwinkel De Zonnehoed
In 't Pak'uus
W.A. Boot
Kinderopvang TEUN
Guusje Poot
De wilde man
Deurloo installaties
Schults Schilders
Roggeband Bouw B.V.
Deze website is mogelijk gemaakt door INTI Solutions